Eupen
Start Bastogne Bouillon Charleroi Couvin Dinant Eupen Luik / Liege Bergen / Mons Namen / Namur Orval Spa Doornik / Tournai Val Dieu Verviers Voerstreek Waterloo 5

 

Uit ons reisverslag:

Eupen is een stad in Oost-BelgiŰ, in het oosten van de provincie Luik (arrondissement Verviers), nabij de Duitse grens. De stad telt ruim 18.000 inwoners. Eupen is een Duitstalige stad en is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap.  Eupen bestaat uit een boven- en een benedenstad. De benedenstad ligt aan de Vesder. Het station van Eupen ligt in de bovenstad en is het eindpunt van een intercityverbinding met Oostende, via onder meer Brussel. We verblijven er een hele zonnige, zaterdagmiddag, de terrasjes zijn overvol. Ons valt op dat er niet veel Duits wordt gesproken, om ons heen klinkt vooral Nederlands en Frans. Echt veel is er niet te zien, hoewel de kerk een respectabele ouderdom heeft. Mooi is ze in onze ogen echter niet, in ieder geval niet van buiten. Van binnen is een ander verhaal: zeker de moeite waard!
 

Kerk Eupen

    

 

MEER INFO EUPEN


Vlakbij de Duitse grens,op de drempel van Hertogenwald en Hoge Venen ligt het schilderachtige Eupen.

Het is wat sfeer en karakter betreft een Duitse stad die is verdeeld door een onder- en een bovenstad, gescheiden door een bergrug. Eupen is vooral bekend door zijn stuwdam in de Vesdre, daar waar de Vesdre en de Getz samenkomen. Hier ligt ook een enorm meer, dat de vroegere lakenindustrie voorzag van water. Het water is uitzonderlijk zacht. De oppervlakte van het meer bedraagt 125 ha. De dam is met de Gileppe de grootste van BelgiŰ. Zij is 63 m hoog 410 m lang en de dikke benedenarm bedraagt 54 m. Daarbij staat een 33 m hoge uitkijktoren.
 

De ST. NIKLAASKERK dateert uit 1727.

Eupen is een belangrijke industriestad in het dal van de Vesdre niet ver van de hoge Venen. Eupen dateert uit de 18e eeuw toen rijke wolhandelaren uit Gent hier langs de Vesdre mooie woningen lieten bouwen. Ook is in deze tijd de St.Niklaaskerk gebouwd met zijn groene bolspitsen. In Eupen wordt een Duits dialect gesproken. Eupen heeft namelijk 100 jaar tot het Duitsland behoort. Vanaf 1925 is het een deel van BelgiŰ.

Eupen ligt vlakbij de Duitse en de Nederlandse grens. Eupen hoorde vanaf 1815 bij Pruisen (na Waterloo), en werd in 1919 (na de 1e wereldoorlog) aan BelgiŰ geschonken. De stad kende in de 18e eeuw een grote bloei, dankzij de weefindustrie. Uit deze periode dateren vele kerken, kloosters en patriciershuizen.

Het bier, de Ardeense ham en de Eupense witte worst zijn uitstekend. Ook hier wordt carnaval uitbundig, maar met Duitse grondigheid gevierd: de hele stad loopt op Rosenmontag verkleed rond en gedurende de hele week van carnaval wordt hier bijna niet gewerkt behalve in de horeca.

Enkele kilometers ten zuiden van Eupen werd het riviertje de Gileppe afgedamd. Het Meer van Gileppe heeft een inhoudscapaciteit van maar liefst 25 miljoen kubieke meter (lekker) drinkwater. Op de dam staat de beroemde "Leeuw van Gileppe": 13,5 meter hoog, gebouwd uit 187 blokken zandsteen, 300 ton zwaar, op een granieten voetstuk van 8 m.

 

 

DE VESDRE

De Vesder (Frans: Vesdre, Duits: Weser) is een rivier van 60 km lengte in de Ardennen, waarvan ze de noordelijke grens vormt. Ze behoort tot het stroomgebied van de Maas loopt bijna geheel door de provincie Luik.

De Vesder ontspringt in de Hoge Venen dicht bij de Duitse grens, die hij voor het stadje Roetgen voor enkele kilometers oversteekt. Weer terug op Belgisch grondgebied bereikt de Vesder de Eupener Stausee (1951) met een 63 meter hoge stuwdam, de Weserstuwdam. Westelijker volgt de stad Verviers, waar zich dankzij de goede kwaliteit van het water van de Vesder een bloeiende textielindustrie ontwikkelde.

De Vesder mondt even voor Luik uit in de Ourthe, die bij die stad op haar beurt de Maas bereikt.

Enkele plaatsen aan de Vesder: Roetgen, Eupen (Benedenstad), Limburg, Verviers, Pepinster, Trooz en Chaudfontaine

 

Vorige Start Volgende


Laatste update: juli 2013

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  /  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen   /  Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland   /  Beroemde Gebouwen   /  Beelden Nederland  /  Beelden AziŰ