Dinant
Start Bastogne Bouillon Charleroi Couvin Dinant Eupen Luik / Liege Bergen / Mons Namen / Namur Orval Spa Doornik / Tournai Val Dieu Verviers Voerstreek Waterloo 5

 

Uit ons reisverslag:

We vertrekken vanuit Roermond op zondag 28 april om 11.15 uur. We hebben het picknickmandje van Gilde volgeladen met etenswaar, koude blikjes frisdrank in koeltasjes hebben we ook bij ons. We gaan op de bonnefooi, deze keer hebben we geen enkel hotel vooruit geboekt via internet zoals op onze reizen naar Duitsland gebruikelijk is.
In Maastricht verrijden we ons al meteen, niet zo bijdehand dus. (Hetzelfde gebeurt ons in Luik.) We rijden via VisÚ.

VisÚ werd in de oorlog flink beschadigd, vooral omdat het toen al een belangrijk industriegebied was. Momenteel heeft de stad nog steeds een grauw karakter, hoewel veel van de oude industrieŰn weggekwijnd zijn. De stad ligt slechts enkele kilometers over de grens met Nederland. Vanuit Eijsden ben je er in een wip.

We willen de route langs de Maas volgen en slaan veel te vroeg af, waardoor we in het industriŰle Herstal belanden. Via de drukke binnenstad van Luik (verwarrend de twee waterlopen van de Maas en het Bat) belanden we uiteindelijk toch aan de linker Maasoever bij Seraing. We passeren het complex van CockerillŚSambre. Dit is een van de oudste industriestreken van Europa. Tegenwoordig wordt het Maas - Sambre bekken overvleugeld door de schonere Vlaamse industrie.


In het plaatsje Huy volgt onze eerste stop aan de voet van het lelijke, maar robuuste fort. We besluiten niet omhoog te gaan. Wel bekijken we de Collegiale Kerk. De grote bezienswaardigheid van Huy is het hooggelegen fort dat aan de rechter Maasoever gesitueerd is. Het werd pas in 1818 door de Hollanders gebouwd. Het deed lang dienst als gevangenis, waarna het een militaire academie werd. Tegenwoordig is er een museum in gehuisvest.

We laten de Maas voor wat ze is en slaan richting Ardennen in. Een mooie rit voert ons over de glooiende hoogvlakte naar Dinant, dat we bereiken na een spectaculaire afdaling. We parkeren onze Ford Ka bij de Maas en gaan het stadje in. Nogal toeristisch is de eerste indruk. We gaan met de kabelbaan omhoog naar de citadel, waar om 16.00 uur een rondleiding volgt door een gebroken Nederlands sprekende Waalse gids. Uitzicht over het nauwe Maasdal; dit is de plek waar de Vier Heemskinderen met het ros Beiaard over de Maas zouden zijn gesprongen. We bezoeken er nog de kerk en drinken ergens koffie. Op de tv wordt net de Amstel Gold Race uitgezonden.

 

Bezienswaardigheden in en rondom Dinant

(Meer over DINANT)


We rijden daarna weer de heuvels in. Twintig kilometer verderop vinden we een hotelletje in het onooglijke dorpje Farmignoul. We zitten niet ver van de Franse grens af. We checken in voor 63 euro per kamer. Het blijkt tevens een gerenommeerd restaurant te zijn, waar we Ĺs avonds uitgebreid en duur dineren, een echte degustation was het met veel liflafjes. Maar wel lekker (veel vis) en heel chique. We beginnen om half acht en pas om tien uur gaan we van tafel af. Prijs 25 euro exclusief drank. Na een wel zeer overdreven aangekleed kannetje koffie in de salon zoeken we onze kamer op. Voor twaalf uur slapen we.


DE MAAS

Een machtige omgeving

De in de Ardennen ingesleten Maas, aan het uiteinde van het Rijnlandse schistmassief, ligt naast een van de meest majestueuze rivieren van Europa, de Rijn.

De Maas, die onderhevig was aan alle bodemverschuivingen die in het uiterste noorden van West-Europa plaatsvonden, begint zijn moeizame loop aan de voet van het plateau van Langres in het departement Haute ş Marne en eindigt in een uitgestrekte delta in de Noordzee in Nederland. Door de opheffing van de Vogezen en van het Lotharingse plateau in het Tertiair zijn de zo bijzondere hellingen van de Maas en de Moezel ontstaan. Door de alpiene bewegingen is het Bekken van Parijs verplaatst en loopt de afwatering in noord - noordoostelijke richting. De terrassen van de benedenloop van de Maas hebben hetzelfde afvloeiingssysteem als de periglaciale waterlopen. Door de kracht van het door samenvloeiing gezwollen water vormden zich meanders in Lotharingen en de Ardennen. De rişvier, die werd gehinderd door de Scandinavische gletsjers, probeerde daarna het laaggelegen Nederland binnen te dringen. Na het uitslijten van de eerste sedimentgesteenten, stuit de rivier op de schitsen en kwartsieten van het hercynische massief. Na zich moeizaam een weg te hebben uitgesleten in de heuvels, wordt de rivier ontdaan van belangrijke zijrivieren zoals de Moezel of de Aire, toevoerrivier van de Aisne. De loop wordt na Charleville / MÚziŔres krachtiger door de Semois en vervolgens bij Namen door de Samber. De rivier stroomt vervolgens tot Luik in een smalle vallei. Daarna opent zich de vlakte van Maastricht waar de Maas alle kenmerken van een regenrivier vertoont en waarvan de delta samenvalt met die van de Rijn. 

WETENSWAARDIGHEDEN

 •   Rivier in West-Europa, die in de Noordzee uitmondt

 •   Bevaarbaar vanaf de monding tot aan Sedan en daarna via het Canal de ['Est

 •   Regime: onregelmatig regenachtige invloed van het zeeklimaat. Hoogwater in januari, laagwater in juli en augustus.)

 •   Belangrijkste zijrivieren: Lesse, Ourthe (gevoed door de ArnblŔve en de Vesdre), Semois, Samber

 •   Doorstroomde landen: Frankrijk, BelgiŰ, Nederland

 •   Doorstroomde Franse departementen: Haute-Marne, Vogezen, Maas, Ardennen

 •   Steden: Sedan, Charlevilleş, MÚziŔres, Namen, Luik, Maastricht, Venlo, Werkendam

 •   Kanalen: Canal de l'Est, Albertkanaal

CIJFERS

 •   Lengte: 950 km (Frankrijk, 500 km; BelgiŰ, 192 km; Nederland, 258 km) Lengte van de zijrivieren: Semois,   198   km; Samber, 190 km,

 •   Oppervlakte van het stroomgeb_ed: 36.000 km2

 •   Hoogte van de bron: 456 m, Pouilly-en-Bassigny

 •   Debiet bij hoogste waterstand: 7000 m3/s, bij het verlaten van Frankrijk

 •   Debiet bij laagste waterstand: 10 m3/s (bij VisÚ)

Een chaotisch noodlot

BRONNEN VAN INKOMSTEN

Metaalindustrie. Delfstoffen: steenkool, ijzer.

De Maas, die zich een weg probeerde te banen door het onbarmhartige gesteente van het Ardennenmassief, liet zich de zijrivieren ontnemen die de waterweg in staat zouden hebben gesteld met de Rijn te wedijveren, De Maas is even lang als de Rh˘ne, maar heeft een veel geringere hoeveelheid water dat met moeite de zee bereikt en een traject heeft gekozen dat met obstakels bezaaid ligt.

Het Maasdal werd pas in de 19e eeuw daadwerkelijk ontgonnen, omdat het toen door de technische vooruitgang mogelijk was geworden om fosfor uit ijzererts, dat langs de hellingen aan de oppervlakte was gekomen, te verwijderen. Het steenkolenbekken Samber - Maas in WalloniŰ voedt de nieuwe industrie. Dit bekken, het tweede ijzerbekken ter wereld, heeft geleid tot het ontstaan van een zeer groot aantal metaalfabrieken. Om het verkeer via Antwerpen om te leiden, heeft BelgiŰ het Albert - kanaal aangelegd. De rijke en bevolkte gronden van Nederland, die door de rivierafzettingen worden gevoed, zijn het werk van de rivieren waaronder de Maas zich mag scharen. Door de kwestie Elzas - Lotharingen was de Maas aangewezen als krijgstoneel van de Eerste Wereldoorlog, die werd gezien als de Grote Oorlog, totdat de Tweede Wereldoorlog toonde veel vernietigender te zijn.

Huy: citadel Huy: Collegiale kerk

 

MEER INFO DINANT

De Condroz, het tot 250 meter hoge zand- en kalksteenplateau in het hart van de provincies Namen en Luik, wordt van zuid naar noord doorsneden door de Maas. Dinant, op de rechteroever van de Maas, is het ideale uitgangspunt voor een verkenning van de Maasvallei. Door haar sleutelpositie aan de Maas was Dinant tot in het recente verleden een omstreden stad. Men hoeft geen inzicht te hebben in militaire zaken om te constateren dat Dinant ingeklemd tussen de rivier en een steile rots, op een plaats ligt die in het verleden van groot strategisch belang moet zijn geweest. Tevens is de stad sinds de 19de eeuw een gerenommeerd toeristisch centrum.

Het is een druk en levendig stadje. De drukste straat van Dinant is de Grand'Rue,waarin het stadhuis staat. In de Hof van het stadhuis vindt men het monument voor de gefusilleerd Belgen en gesneuvelde Fransen (15 tot 23 aug. 1914)

DE CITADEL

Vanaf de place Reine Astrid,het stadsplein van Dinant,leidt een trap van 408 treden naar de citadel. De trap werd in 1577 in de rots uitgehakt in opdracht van het stadsbestuur van Dinant. Voor die tijd was de citadel alleen bereikbaar via een smalle bochtige weg. Sneller en minder vermoeibaar is de kabelbaan. De Citadel is een fraai voorbeeld van militaire bouwkunst uit de eerste helft van de 19de eeuw. Een labyrint van gangen, kazematten,verblijf en werkplaatsen van meer dan 3 hectare. Ook een keuken en een bakkerij ontbreken niet in het bouwwerk. Om het allemaal zo echt mogelijk te laten lijken, zijn in de ruimte wapentuig en poppen in authentieke uniformen opgesteld. Door de kijk gleuven kan men de stad perfect in de gaten houden. En dan te bedenken dat er plannen waren om van de Citadel een dierentuin of een casino te maken.

Een ander plan was om op de plaats van de citadel een 40 meter hoog beeld te planten. Het beeld een vrouw met een fakkel,werd in 1862 vervaardigd door de kunstenaar Antoinne Wiertz,die in Dinant was geboren. Gelukkig zag de maatschappij die de citadel kocht in 1878,dat de citadel zonder die rariteiten,dat zij ook genoeg bezoekers zou trekken. Buiten de citadel bevindt zich een Frans kerkhof,waar 1200 soldaten begraven liggen die in 1914 sneuvelden bij een poging om de citadel op de Duitsers te veroveren.

Wat verder staat de TOUR MONFORT een 20 meter hoge uitkijktoren.

DE PLACE REINE ASTRID EN OMGEVING De Notre-Dame,de oude kapittelkerk op de place Reine Astrid,is zo dicht tegen de voet van de rots aangebouwd,dat zij ermee vergroeit lijkt te zijn.

De kerk een voorbeeld van vroege Maaslandse Gotiek, werd tussen het begin van de 13de eeuw en het eind van de 14de eeuw gebouwd. Curieus is de peer of uivormige bekroning,die in 1697 tussen de twee westentorens werd aangebracht.

DE REU GRANDE die op de place uitkomt,is de hoofdstraat van Dinant.

Waar de Reu grande zich via de reu Leopold,de reu Daoust en de reu des Rivages voortzet in de reu Defoin,rijst de 35 meter hoge,gespleten Rocher Bayard op. De Beiaardrots zou volgens legende gekleefd zijn door de machtige hoefslag van het ros van Beiaard,toen het zich afzette om een reuzensprong over de Maas te nemen. Het edele paard was op de vlucht voor Keizer Karel de Grote, met de vier heemskinderen op zijn rug. Aan de place Cardinal Mercier staat het borstbeeld van Antoinee Wiertz. De kunstenaar werd in een huis er vlak bij geboren in 1806.

DE LINKEROEVER VAN DE MAAS

Aan de ander kant van de Maas ligt het station van Dinant. Het stadsdeel op de linkeroever van de maas ontstond na de aanleg van de spoorlijn,in de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts van de brug over de rivier staat een suikerachtig gebouw met de allure van een Grand Hotel van voor de oorlog. Het hotel is echter gedegradeerd tot Pub en opslagplaats. Men moet echter niet veel fantasie hebben om zich voor te stellen hoe het moet geweest zijn in de glorietijd van dit hotel. Wanneer de gasten waren uitgekeken op de citadel wachtte hen nog een attractie aan deze kant van de rivier in de vorm van de Grot la Merveilleuse.

De wonderschone grot, een van de mooiste van BelgiŰ,werd in 1904 ontdekt. De druipsteenformatie van de la Merveilleuse met hun prachtige kleuren en tekening laat nog steeds iedereen in verbazing staan. Tijdens de zomermaanden zijn er rondleidingen in de sprookjesachtige ingewanden van de aarde.

 

 

DINANT
2) Stad aan de Maas in de Belgische provincie Namen; 12.520 inw. (1996). Regionaal verzorgingscentrum van de Condroz en toeristisch centrum. Enige industrie (o.a. de van oudsher belangrijke kopergietkunst, messingproducten "dinanderie").

Bezienswaardigheden: Citadel (1821; op ru´nes van 11de-eeuwse burcht), Beiaardrots (35 m hoog), de grotten Montfat en La Merveilleuse, Onze Lieve Vrouwekerk (13de eeuw). Dit is een tolplaats sinds ongeveer 700 na Chr. Door de eeuwen heen is deze plaats vaak verwoest; 1466 Karel de Stoute, die de inwoners in de Maas liet drijven 1554 Verwoest door Hendrik II.

1697 Veroverd door Frankrijk

1914 Voor 80% verwoest door de Eerste Wereldoorlog en 674 inwoners vermoord.

De Citadel ligt 100 mtr. boven de stad. Vroeger stond hier een burcht die door de Fransen in 1703 werd gesloopt.In de periode 1818-1828 bouwden de Nederlanders o.l.v. Wilhelm de Eerste dit fort. Thans bevind zich hier een wapenmuseum en tevens bevind zich hier een streng bewaakte gevangenis.

Aan de overkant van de Maas bevindt zich de Norbertijner abdij van Leffe die uit de 17e eeuw dateert (de rode gebouwen).

De kerk is er eentje met een vroeg gotische bouwstijl met Romaans voorportaal uit de 12e eeuw. De torenspits is er in 1697 bij gebouwd.

BEIAARDROTS is ontstaan, doordat het ros Beiaard, u weet wel het sterke reuzenpaard met de 4 heemskinderen, hier op dit punt over de Maas moest springen, op de vlucht voor Karel de Grote. De sprong lukte natuurlijk wel, maar met z'n achterhoeven sloeg het paard deze splinter van de rotswand. De doorgang werd later verbreed door soldaten van Napoleon.

DINANDERI╦N is de verzamelnaam voor geel koper en messing voorwerpen gemaakt door de koperslagers uit deze streek sinds de 12e eeuw.

 

Vorige Start Volgende


Laatste update: juli 2013

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  /  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen   /  Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland   /  Beroemde Gebouwen   /  Beelden Nederland  /  Beelden AziŰ